Je lepší pronajímat byt zařízený či nezařízený?

prodej pronájem bytu domu

V Praze a okolí jsou momentálně nejvíce poptávané byty k pronájmu s dispozicí 1+kk či 2+kk. Všeobecně tedy platí, že čím menší byt máte, tím lépe jej pronajmete. Toto je dáno i klientelou, která obvykle nájemní byt hledá – mladí lidé, páry, jednotlivci. Ve chvíli, kdy se rozhodne pár pro pořízení prvního potomka, obvykle chtějí být zajištěni vlastním bydlením a řeší tak koupi svého 3+kk na hypotéku a vy tak přijdete o spolehlivé nájemníky.

Běžně se očekává, že byt určený k pronájmu bude vybaven minimálně kuchyňkou linkou včetně spotřebičů a sanitou na toaletě a v koupelně. Rozhodně však ze zkušenosti mohu říci, že lépe se pronajímají byty, kde je základní volně stojící vybavení (sedací souprava, postel, jídelní stůl, židle, skříň, pračka). Většina nájemníků hledá svůj byt na pronájem na období dvou až tří let a nevyplatí se jim tak investovat do zařízení bytu, které si dost pravděpodobně do další nemovitosti nepřestěhují (buď proto, že se jim nebude velikostně do jiného bytu hodit, nebo zkrátka proto, že když dnešní nábytek jednou rozeberete, pravděpodobnost že vám po dalším jeho složení ještě bude sloužit je minimální). 

předání klíčů

Samozřejmě jsou na trhu i klienti, kteří řeší stěhování do pronajaté nemovitosti i s vlastním nábytkem, avšak je jich rozhodně méně než těch, kteří poptávají byt již zařízený.

I u pronájmu platí, že by byt měl na fotografiích i prohlídkách působit na prví dojem lákavě, měl by být čistý, uklizený, voňavý, ideálně čistě vymalovaný a připravený pro nové nájemníky.

Chcete zjistit tržní cenu pronájmu vaší nemovitosti a pomoci s vyhledáním prověřeného nájemníka?

Tagy: